پیوند استخوان جهت بازسازی فک
پیوند استخوان چیست؟
برای انجام ایمپلنت بیمار باید از لثههای قوی و محکمی برخوردار باشد. در غیر این صورت پیش از ایمپلنت باید استخوانهای لثه تقویت شوند.عوامل متفاوتی میتوانند باعث تحلیل رفتن استخوانها شوند و در این حالت استخوان قادر به نگهداری پایه ایمپلنت (فیکسچر) نمیباشد، و باید درمان پیوند استخوان صورت گیرد.پیوند استخوان در دندانپزشکی به عمل پر کردن و مستحکم سازی استخوان گفته میشود؛ که یک عمل طبیعی میباشد و باعث ایجاد واکنشهای آنتی ژن و آنتی بادی نمیشود.
چه مواقعی پیوند استخوان انجام میدهیم؟
افرادی که قرار است به جای دندانهای از دست رفتهی خود ایمپلنت دریافت کنند، بیشترین داوطلبان انجام جراحی پیوند استخوان دندان هستند
- مواقعی که خیلی وقت هست که دندان کشیده شده است
آنچه استخوان دندان ما را حفظ میکند،وجود دندان میباشد. بنابراین با از دست دادن دندان، به مرورزمان استخوان ناحیه دندانی ما در جهات افقی(ضخامت استخوان فک) و عمودی (ارتفاع استخوان فک )شروع به کاهش میکند. به همین دلیل بهتر است فاصله ی بین کشیدن دندان و درمان ایمپلنت طولانی نشود.
حتی اگر ایمپلنت دریافت نمیکنید، پیوند استخوان دندان میتواند برای پشتیبانی از بخشی از فک که استخوان خود را به دلیل افتادن دندان یا بیماری لثه از دست داده لازم باشد.
از دست دادن استخوان فک در بزرگسالان بیشتر دیده میشود، و با افزایش سن احتمال ابتلا به پوکی استخوان افزایش مییابد اما عوامل مختلفی اعم از مشکلات مربوط به بهداشت نادرست دندان یا سایر مشکلات بهداشتی مانند عفونتهای اساسی را تجربه کرده باشد، ممکن است به پیوند استخوان دندان نیز نیاز داشته باشد
- وجود نواقص تکاملی در منطقه ایمپلنت دندان:
هنگامی که کشیدن دندان و درمان ایمپلنت در یک روز انجام گیرد نیز ممکن است جهت بر طرف کردن نواقص استخوانی در مواردی که گذاشتن ایمپلنت دندان در همان روز کشیدن دندان انجام میگیرد نیز، پیوند استخوان به صورت همزمان برای برطرف کردن نقایص استخوانی انجام میگیرد.اما غالبا پیوند استخوان های وسیع در افرادی انجام میشود که خیلی دیر برای انجام ایمپلنت دندان خود مراجعه می کنند.
- اگر به علتی به ناحیه مورد نظر برای ایمپلنت شما ضربه وارد شده است. (ورزشهای رزمی)
انواع پیوندهای استخوان دندان
پیوند استخوان بر اساس منبعی که جهت تامین استخوان مورد نیاز برای پیوند استفاده میشود تقسیم میگردد؛ که عبارتند از:.
پیوند استخوانی اتوگرافت یا اتوژن در اکثر مواقع اولین انتخاب متخصصان دندانپزشک است، به این دلیل که پیوندهای گرفته شده از بدن فرد بهترین نتیجه را خواهد داشت.در این پیوند استخوان از بدن خود فرد، مانند مفصل ران یا فک گرفته میشود.
از جمله مزایای این نوع پیوند استخوان، این است که سلولهای زنده مغز استخوان گرفته شده از خود بیمار است که به رشد و ترمیم مداوم آن پس از انجام عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، کمک میکند. اما معایب این نوع پیوند این است که جهت تامین استخوان برای پیوند استخوان یک جراحی دیگر نیاز است.
در این پیوند استخوان مورد نیاز از بدن فرد دیگری تامین میشود، که در بیشتر مواقع از بانک پیوند استخوان تامین میشود. این نوع عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برای افرادی در نظر گرفته میشود که تمایلی به گرفتن پیوند استخوان از بدن خود ندارند یا به حجم زیادی از استخوان برای پیوند نیاز دارند.از مزایای این روش میتوان به عدم نیاز به جراحی و موجود بودن پیوندهای استخوانی به اندازه نامحدود است، از طرفی ممکن است دوره نقاهت بیمار کمی طولانی شود.
این پیوند شامل استخوان گونهی دیگر مانند گاو، خوک یا مرجان است. چراکه بین بافت های استخوانی انسان و سایر موجودات شباهت وجود دارد و این امر موجب ایجاد امکان پیوند استخوانی برای انسان میگردد. البته پس از بازسازی استخوان طبیعی، ممکن است این ترکیبات تخریب گردد.
این پیوند با مواد مصنوعی مانند فسفات کلسیم یا فسفوسیلیکات سدیم کلسیم (بیوگلاس) سروکار دارد اگر چه کارآمدی روش پیوند استخوانی آلو پلاست نسبت به آلوژن (پیوند استخوانی اتوگرافت) کمتر است، اما امکان ایجاد عفونتهای مختلف در محل کاشت ایمپلنت در این عمل کمتر میباشد.
دسته بندی انواع پیوند استخوان بر اساس شیوه های مختلف درمان عبارتند از :
در این روش پس از کشیدن دندان حفره ای دندان توسط یک پوسته استخوان آلوئول احاطه می گردد که این استخوان مسئول حفاظت دندان است و به همین دلیل زمانی که دندانی کشیده می شود، بدن شروع به جذب استخوان مورد نظر می کند. مگر اینکه فاصله ایجاد شده به وسیله یک پیوند ساکت پر گردد.
از طرفی اگر دندان کشیده شده عفونت داشته باشد و یا اندازه دندان ها با هم اختلاف داشته باشند، معمولا از روش پیوند استخوان ساکت استفاده می شود زیرا این روش پیوند استخوان برای پر کردن جای خالی ایجاد شده استفاده میگردد و باید به مدت سه الی شش ماه قبل از ایمپلنت از این روش پیوند استخوان استفاده کرد.
زمانی که یک دندان کشیده میشود ممکن است استخوان بسیار کمی در بین حفره دهان و فضای خالی ایجاد شده وجود داشته باشد. در این شرایط جهت درمان ایمپلنت باید از روش پیوند استخوان سینوس لیفت استفاده شود. در این صورت جهت بالا بردن دیواره سینوس ها در فک بالا جراحی سنوس لیفت انجام میشود. به این علت که بدون آسیب رساندن به محیط سینوس ها، یک ایمپلنت با طول و قطر مناسب در محل قرار دهیم.
- پیوند استخوان راموس یا پیوند بلوک استخوان
در این جراحی برای تهیه استخوان از منابع زیادی بخصوص راموس یا چانه انسان استفاده میشود محل برداشتن استخوان می تواند فک پایین انسان باشد. در این روش برداشت به احتمال زیاد از چانه یا راموس (قسمت عقب فک پایین) انجام می شود.
لگن یا درشت نی از دیگر قسمت های مهم بیمار بوده که در صورت مناسب نبودن استخوان راموس یا چانه از آن قسمت استخوان را برمی دارند. چنانچه فرد به استخوان بیشتری جهت پیوند نیاز داشته باشد، تامین استخوان از لگن منبع بهتری نسبت به دیگر قسمت ها خواهد بود. چرا که از این قسمت می توان استخوان بیشتری برداشت. اما برای برداشتن استخوان از لگن نیاز است که بیمار در بیمارستان بستری شود.
اما شانس موفقیت در این روش نسبت به دیگر روش بالاتر بوده و امکان انتقال بیماری را به صفر می رساند.
و قطعا یکی از معایب پیوند استخوان به روش راموس این است که نایز به جراحی دارد و گاها کمی دوران نقاهت طولانی تر و درد به همراه دارد.
به دلیل اینکه استخوان از بدن خود بیمار برداشته می شود مشکلات آن نیز بسیار پایین تر از دیگر روش ها خواهد بود و احتمال آسیب عصبی در این روش بسیار کم است.
اما ممکن است عوارضی نیز به همراه داشته باشد که عبارتند از :
- امکان خونریزی کردن لثه
- امکان لخته شدن خون
- امکان صدمه دیدن عصب
- بروز عوارضی که مربوط به بی حسی هستند
- امکان بروز عفونت در محل برداشت استخوان
- امکان پس زدن پیوند استخوان

جراحی پیوند راموس توسط متخصص جراحی فک و صورت در کلینیک دریای نور
چه زمانی باید جراجی پیوند استخوان را انجام دارد؟
چنانچه فاصله استخوان فک از سینوس بالای دندان حدودا ۳ میلی متر باشد میتوان پیوند استخوان در ایمپلنت دندان را به صورت همزمان انجام داد.و در صورتی که عمق تحلیل استخوانی تا ۵ میلی متر از لبه استخوان تا سینوس بالای دندان باشد.در این نوع پیوند لیفت سینوس انجام میشود و به دلیل ضعف و شکنندگی بیش از حد تقریبا ۶ الی ۱۰ ماه برای ترمیم استخوان زمان نیاز است
مراحل انجام پیوند استخوان (پودر استخوان):
- چنانچه نیاز به بیهوشی داشته باشید، قبل از عمل، بیهوشی دریافت خواهید کرد و علائم حیاتی شما کنترل میگردد.در غیر این صورت آمپول بی حسی برای شما تزریق میشود
- سپس ناحیهی آسیب دیده را تمیز میکند.
- و جراح برشی در لثه ایجاد میکند تا آن را از استخوانِ محل قرار دادن پیوند جدا کند.
- سپس مواد استخوانی را بین دو قسمت استخوان ، که باید در کنار هم رشد کنند، قرار میدهد
- پیوند استخوان با یک ماده یا غشا قابل جذب یا با پیچهای مخصوص محکم میشود.
- سپس در محل برش بخیه زده میشود تا بهبود یابد.
نحوه تزریق پودر استخوان در لثه:
پودر استخوان هست با سرم فیزیولوژی و... مخلوط میشود و به حالت خمیری در می آید وروی محل مورد نظر گذاشته میشود. بسته به شرایط دندان و تشخیص متخصص گاها نیاز به بلوک هایی برای پیچ کردن در استخوان داریم. گاهی نیاز به ممبران برای پوشاندن سطح پودر و جدا کردن آن از تماس با لثه داریم.
مدت زمان جراحی پیوند:
زمان جراحی به عوامل مختلفی اعم از شدت آسیب، میزان پیوند استخوان مورد نیاز، نوع و روش پیوند و مهارت و شیوه جراحی جراح بستگی دارد.
اما به طور کل پروسه جراحی پیوند استخوان درمطب و یا کلینیک دندانپزشک و به مدت 30 تا 60 دقیقه خواهد بود.
نقش متخصص در جراحی پیوند استخوان
یکی از اصلی ترین موارد در هر درمانی انتخاب پزشک، دندان پزشک و یا متخصص با تجربه و ماهر جهت درمان است. جراحی پیوند استخوان و تشخیص نیاز به پیوند و انتخاب شیوه مناسب درمان باید توسط متخصص فک و صورت انجام شود.
چرا که متخصص و جراح فک و صورت علاوه بر گذراندن دندان پزشکی عمومی 6 الی 7 ساله، به صورت تخصصی به انجام امور سخت و پیچیده ی جراحی فک و صورت پرداخته و به آناتومی فک و دندان ها و دندان هایی با شرایط ویژه و ساختارهای آناتومیک در حفره دهان به خوبی آشنایی دارند. در نتیجه طی جراحی به بافت دهان آسیبی وارد نمیشود. وبا استفاده درست از تکنیک دست اعم از نوع فشار وارده بر دندان، محل و نوع کشیدن یا جراحی دندان، چراحی پیوند استخوان با کمترین درد و عوارض و در نهایت جراحی ایمپلنت با کمترین عوارض انجام میشود.یک جراح فک و صورت ماهر می تواند جراحی دندان را در یک جراحی سرپایی تحت درمان قرار دهد و از طرفی روند جراحی و کشیدن دندان با بی حسی موضعی انجام می شود و بیمار درد و ناراحتی را اصلا احساس نمی کند، طوری که هنگام جراحی بیمار فکر میکند اصلا درمان شروع نشده است.
استفاده از لیزر در پیوند استخوان
در ابتدا محل تزریق آمپول بی حسی و اطراف آن را توسط اشعه های کم توان لیزر، بدون هیچ گونه درد و عوارضی بی حس میکنند. و فرد هنگام تزریق آمپول بی حسی دردی را احساس نمیکند .علاوه بر آن با استفاده از لیزر میتوان درد بعد جراحی را کاهش داده و سلول هایی که باعث بهبود سریع تر زخم میشوند را فعال کرد.
%203.png)
آیا پیوند استخوان دردناک هست؟
به هیچ عنوان پیوند استخوان جراحی دردناکی نیست... با بی حسی های معمول جراحی توسط متخصص قک و صورت حاذق و در نهایت استفاده از لیزر جهت کاهش درد، عفونت و عوارض جانبی دوران نقاهت بسیار کاهش یافته و چنانچه بیمار احساس درد داشته باشد با استفاده از مسکن درد کاهش یافته و اذیت کننده نخواهد بود.
هزینه های مربوط به جراحی :
بسته به شیوه ی جراحی و نوع پیوند مورد نیاز هزینه های جراحی متفاوت خواهد بود. و از آنجایی که جراحی توسط متخصص انجام میشود، هزینه ی آن افزایش یافته. علاوه بر این نوع پودر استخوان مصرفی و برند آن نیز در این امر موثر است.
آمادگی قبل از جراحی پیوند استخوان:
جهت جراحی پیوند استخوان نیاز به آمادگی خاصی نمیباشد اما حتما نکات مراقبتی نکات مربوط به قبل از جراحی را از متخصص خود بپرسید.
اما از خوردن یا آشامیدن هر چیزی از ۸ الی ۱۲ ساعت پیش از عمل پرهیز کنید (بسته به این که تحت چه نوع بی حسی قرار می گیرید)
اگر بیماری خاصی دارید و یا داروی خاصی مصرف می کنید، آن را با دکتر در میان بگذارید به خصوص داروهای رقیق کننده خون که عارضه خونریزی در جراحی را افزایش می دهند.
مزایای پیوند استخوان دندان:
بهترین مزیت پیوند استخوان، افزایش ضخامت و یا ارتفاع استخوان و کیفیت استخوان محل ایمپلنت دندان هست که منجربه داشتن یک ایمپلنت پایدار و بافت سالم تر و زیبا تر لثه اطراف ایمپلنت است.
عوارض پیوند استخوان دندان :
شایعترین عوارض پیوند استخوان دندان درد و تورم است.
اما با کیسههای یخ و استفاده از مسکن میتوان این موارد را به حداقل رساند علاوه بر این خونریزی جزئی و مشکل جویدن و صحبت در چند روز اول بعد از جراحی امکان پذیر است که جای نگرانی ندارد. و جهت جلوگیری از عفونت بهتر است تخت نظر متخصص از آنتی بیوتیک استفاده شود.
سایر عوارض جانبی غیرمعمول عبارتند از:
- لخته شدن خون
- آسیب عصبی
- عوارض بیهوشی
- پس زدن پیوند استخوان
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
پیوند استخوان دندان معمولاً یک روش ایمن و موثر است. اما در صورت بروز عوارض و ادامه دار بودن و افزایش درد،قرمزی و افزایش تورم در اطراف لثه،یا بیحسی مداوم و یا سست شدن نشان دهندهی شکست پیوند استخوان قبلی است. و باید سریعا به متخصص مراجعه نمایید.
لینک های مرتبط
جراحی لثه