جراحی دندان
شاید تشخیص دندان پزشک مبنی بر نیاز دندان به جراحی، موجب ترس و یا نگرانی مراجعه کنندگان شود. اما باید توجه داشته باشید هدف از جراحی دندان، اصلاح وضعیت و شرایط دندان ها و یا در صورت لزوم خارج کردن دندان ها میباشد. و لزوما همراه با درد و عوارض نخواهد بود،
در این مطلب با ما همراه باشید تا با اطلاع از انواع جراحی دندان، مراحل و شیوه ی انجام آن ها و مهم ترین امر که روش ها و راه کار های کنترل و کاهش درد و عوارض هنگام جراحی و بعد از جراحی میباشد؛ نگرانی شما از جراحی تا حد زیادی کاهش یافته و بهترین درمان را انتخاب نمایید.
علت جراحی دندان:
- پوسیدگی و عفونت شدید دندان
- شلوغی دندانها و درمان ارتودنسی
- آسیب یا جراحت دندان
- بیماریهای پریودنتال (بیماری لثه)
- دندان شیری که به موقع نیفتاد باشد
- دندان های نهفته یا نیمه نهفته
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص عوامل ایجاد آسیب شدید به دندان ها و یا نیاز به کشیدن و یا جراحی دندان، مطلب "
کشیدن دندان" دربخش
درمان ها را مطالعه نمایید.
انواع جراحی دندان:
کانال ریشه:
در زیر مینای دندان پالپ دندان وجود دارد که حاوی رگ های خونی، عصب ها و بافت دندان میباشد وهنگام پوسیدگی شدید دندان پالپ و ریشه دندان آسیب میبینید و موجب ایجاد درد دندان، تورم و ایجاد دردهایی در ناحیه گردن و فک می شود.
جهت پیشگیری از از دست دادن دندان، لقی و یا افتادن دندان جراحی ریشه دندان توسط متخصص صورت گرفته و قسمت پوسیده دندان برداشته میشود. و یا با حذف انتهای ریشه دندان جهت حفظ ریشه و تاج دندان این جراحی انجام میشود.که در این صورت لثه را جهت رسیدن به ریشه برش میزنند و استخوان و دندان را کنار زده تا قسمتی از ریشه که دچار عفونت شده است برداشته شود. سپس ماده مخصوص جهت درمان ریشه دندان را در محل تحت درمان قرار داده و لثه را بخید میزنند.
بازسازی دندان:
ممکن است طی تصادف و یا وارد شدن ضربه به صورت و فک، دندان های شما دچار آسیب شده و به منظور حفظ و یا گاهی خارج کردن دندان شکسته شده جراحی دندان صورت میگیرد. که شامل دو دسته میباشد، آسیب به بافت نرم و یا شکستگی دندان و فک
آسیب های بافت نرم مربوط به پوست و لثه ها می شوند، مانند بریدگی هایی در داخل گونه، لب ها و یا زبان و یا بریدگی های شدید یا خفیف در ناحیه کام هم می شوند.شکستگی ها به بافت های کوچک استخوان درون دهان مربوط می شوند و شامل بازسازی های مربوط به استخوان فک و دندان هستند. که ممکن است در صورت خارج کرد و کشیدن دندان نیاز به
درمان ایمپلنت نیز باشد.
جراحی دندان نهفته و یا نیمه نهفته:
اگر دندان به صورت نهفته و یا نیمه نهفته باشد و خارج کردن آن کمی دشوار باشد، دندان را با جراحی خارج میکنند. در این مرحله ممکن است دندان را به صورت یک باره خارج کنند و یا اگر ریشه دندان مقاوم و عمیق بوده ویا پوسیدگی دندان زیاد باشد، دندان شکسته شده و به صورت تکه تکه خارج میشودو به جراحی نیاز دارد.
مواردی که خارج کردن دندان نیاز به جراحی دارد:
- دندانی که کاملا از لثه بیرون نزده است.
- دندانی که بزرگتر از آن است که بتوان آن را به یکباره بیرون کشید و باید خرد شود.
- دندانی که از خط لثه شکسته است.

فک جوش بودن دندان یا انکیلوز دندان:
این عارضه یک بیماری نادر است که در نتیجه جوش خوردن دندان به استخوان فک ایجاد میشود. انکیلوز دندان می تواند هم در دندان های شیری، دائمی ویا دندان عقل وهر مرحله ای از رشد دندان رخ دهد. در صورتی که این عارضه در طول رشد دندان رخ دهد، مانع از بیرون زدن کامل آن از لثه میشود، و درصورتی که دندان شیری انکیلوز شود، دندان دائمی در زیر آن باقی می ماند و نمی تواند از لثه بیرون بزند. در نتیجه، دندان دائمی نهفته خواهد شد. و این عارضه مممن است برای تعدادی از دندانه های رخ دهد.
جراحی جهت دسترسی به دندان های نهفته:
انجام جراحی جهت ایجاد دسترسی به دندانهای نهفته مانند دندان نیش که متخصص ارتودنتیست در نظر دارد آن را به کمک مکانیک های ارتودنسی به محل اصلی اش جابجا نماید را انجام می دهد
مراحل جراحی دندان:
پس از بررسی عکس بیمار توسط متخصص فک و صورت و آماده سازی بیمار جهت جراحی 10 الی 15 دقیقه قبل از جراحی با تزریق بی حسی موضعی در ناحیه استخوان فک و بافت لثه و محل تحت درمان ، باعث بی حسی عمیق ناحیه تحت درمان و و سپس اعصاب موجود در آن ناحیه شده و فرد هنگام درمان دردی را احساس نمیکند بعد از انجام تست بی حسی و اطمینان از بی حسی ناحیه تحت درمان، ، جهت دسترسی به دندان و استخوان اطراف، با وسیله ای به نام بیستوری برشی در لثه ایجاد میشود. وسیله ای الواتور لثه را از اطراف دندان جدا میکند وبا حرکت دادن و خالی کردن کناره های دندان، به راحتی ریشه دندان را لق میکند. سپس با وسیله ای به نام فرز دندان را به صورت کامل و یا در صورت نیاز به صورت چند تکه بیرون می آورند گاهی تمام یا قسمتی از دندان توسط استخوان پوشیده شده است كه این استخوان برداشته می شود تا دندان و ریشه آن در دسترس قرار گیرد..و هر گونه ذرات باقی مانده دندان یا استخوان برداشته می شود و محل جراحی تمیز می شود. ناحیه موردنظر را شستشو داده شده و سپس بخیه زده می شود.
سپس لثه بخیه می شود تا زودتر خوب شود و در نهایت پانسمان روی محل کشیدن دندان قرار داده می شود تا خونریزی کنترل شده و لخته خون ایجاد نشود.
نقش متخصص در جراحی دندان:
این دست از درمان ها و جراحی های مربوط به دندان و فک و ایمپلنت دندان توسط متخصص فک و صورت انجام میگردد. چرا که ایشان در حوضه ی درمان های مربوط به فک و انجام جراحی های سخت و پیچیده بدون آسیب به دهان، دندان و فک آموزش های تکمیلی گذرانده و 4 سال به صورت تکمیلی و در مقطع تخصص به انجام جراحی های سخت و پیچده و شناخت آناتومی فک و صورت پرداخته تا با کمترین آسیب به فک و بدون عوارض درکمترین زمان ممکن ضایعه به وجود آمده و یا دندان های آسیب دیده را خارج کرده و درمان لازم را انجام دهد.
.png)
سایر جراحی های انجام شده توسط متخصص فک و صورت:
- جراحی های ناحیه صورت و فک
- جراحی دندان های نیمه نهفته و نهفته در زیر لثه و یا محبوس شده در داخل استخوان
- جراحی دندان های عقل
- درمان کیست های مختلف ایجاد شده در داخل فک
- جراحی ریشه های عفونی
- جراحی انتهای ریشه
جراحی ریشه علاوه بر متخصص و جراح فک و صورت توسط
متخصص درمان ریشه نیز انجام میشود. و ممکن است در عفونت بعد از عصب کشی و یا وجود نقص در عصب کشی اولیه نیز باعث نیاز به جراحی ریشه گردد.
نقش لیزر در جراحی دندان
در ابتدا محل تزریق آمپول بی حسی و اطراف آن را توسط اشعه های کم توان لیزر، بدون هیچ گونه درد و عوارضی بی حس میکنند. و فرد هنگام تزریق آمپول بی حسی دردی را احساس نمیکند.و در آخر با استفاده از لیزر آن محل را جوش میدهند. سپس با کمک لیزر انتهای رگی که دچارخونریزی شده است مسدود میشود ودر نتیجه خونریزی کاهش مییابد.علاوه بر آن با استفاده از لیزر میتوان درد بعد از جراحی دندان را کاهش داده و سلول هایی که باعث بهبود سریع تر زخم میشوند را فعال کرد.
هزینه جراحی دندان
یکی از فاکتورهای مهم و تاثیر گذار دراین درمان، بررسی شرایط دندان و نوع و شدت عارضه دندان است و در نتیجه نیاز به کشیدن یا جراحی دندان است. از طرفی در این درمان مهارت و تخصص دندانپزشک (عمومی یا تخصصی ) نقش به سزایی دارد، چراکه دندان پزشک متخصص با توجه به تکنیک های خاص که برای شرایط پیچده و دندان های پیچیده به کار میگیرد، هزینه بیشتری نسبت به دندان پزشک عمومی دریافت میکند.از طرفی خارج کردن دندان نهفته، و یا دندان هایی با شرایط خاص مانند قرار گیری دندان ویا دندان هایی با پوسیدگی زیاد، که حتما نیاز به جراحی دارند طبعا هزینه بیشتری نسبت به کشیدن دندان خواهند داشت.
جهت اطلاع کامل از هزینه درمان ها و جراحی دندان به قسمت
"تماس با ما" مراجعه کرده و با شماره های درج شده و یا واتس آپ کلینیک تماس حاصل نمایید.
عوارض جراحی دندان
- تورم
- درد
- تغییر رنگ پوست
- بی حسی لب پایین
- ایجاد حفره خشک (درای ساکت)
علاوه بر این استفاده از لیزر بعد از جراحی دندان از ابتلا به عفونت، درد شدید و عوارض احتمالی جلوگیری کرده و تا حد زیادی دوران نقاهت بعد از جراحی را کاهش میدهد.