برای اینکه بتوان تشخیص داد علت درد شما چیست باید انواع درد و مدت زمانی که از عصب کشی سپری شده است را بررسی کنیم. البته تجربه درد خفیف تا متوسط بعد از درمان ریشه طبیعی است.
علت درد دندان عصب کشی شده
1. دوره نقاهت اولیه:
قبل از شروع فرایند درمان ریشه، دندان پزشک از آمپول بی حسی یا بی حس کننده موضعی استفاده میکند. و در طول درمان شما دردی را احساس نخواهید کرد. اما بعد از درمان و پس از بین رفتن بی حسی ممکن است شما درد و حساسیت خفیفی را احساس کنید که با گذشت زمان میزان درد و تورم افزایش مییابد. البته تجربه ی درد و حساسیت اطراف دندان درمان شده طبیعی است. و جای نگرانی نیست چرا که ظرف 1 تا 2 هفته درد به صورت کامل برطرف میشود.
میتوانید با رعایت مراقبت های پس از درمان ریشه و مصرف مسکن (تحت نظر دندان پزشک) و شست و شوی دهان با آب نمک و فلوراید دردخود را را تسکین دهید. البته استفاده از لیزر بعد از درمان ریشه نیز در کاهش درد، عفونت و عوارض بعد از درمان تاثیر به سزایی خواهد داشت.
البته ممکن است ارتفاع نامناسب دندان پس از عصب کشی نیز باعث فشار و افزایش درد پس از عصب کشی شود. که در این صورت باید مجدد به دندان پزشک خود مراجعه نمایید.
2. اگر درد بیش از چند روز ادامه یابد ممکن است علل دیگری داشته باشد:
- دردناشی از عفونت در استخوان
گاهی ممکن است درمان ریشه کاملا درست و کامل انجام شده باشد. اما باکتری ها همچنان اطراف استخوان باقی مانده باشند.
با حذف منبع عفونت، باید باکتری ها نیز توسط سسیتم ایمنی بدن از بین بروند برای تسریع این فرایند و درمان عفونت، میتوانید تحت نظر دندان پزشک یک دوره از آنتیبیوتیک استفاده کنید.
- التهاب و عفونت باقی مانده در لثه و بافت اطراف:
گاهی پس از عصب کشی عفونت و التهاب در لثه یا بافت اطراف باقی میماند. در بعضی مواقع نیز عفونت دندان ناشی از عفونت لثه ها میباشد؛ که اگر تشخیص داده نشود و درمان لازم صورت نگیرد؛ باعث ایجاد درد، تورم و قرمزی لثه ها میشود.در این صورت باید به دندان پزشک مراجعه کنید و تحت نظر دندان پزشک یک دوره از آنتیبیوتیک استفاده کنید.![عصب-کشی-دندان-2 عصب-کشی-دندان-2]()
![عصب-کشی-دندان-2 عصب-کشی-دندان-2]()
![Root-Canal-.jpg 2.jpg]()
ممکن است سهوا حین درمان ریشه بافت اطراف دندان و لثه آسیب ببیند و حساس شود. چنانچه میزان آسیب زیاد باشد باید مجددا به دندان پزشک مراجعه نمایید.
اگر دندان بیش از حد پر شود، باعث ایجاد درد میشود. با مراجعه به دندان پزشک میتوان میزان پر کرده گی را تنظیم کرد.
هنگام درمان متخصص اندو جهت از بین بردن باکتری های موجود دندان را با سدیم هیپوکلریت شستشو میدهد. و ممکن است در موارد اندکی برخی از این محلول ها به خارج یا نوک ریشه نشت کرده و باعث ناراحتی و یا درد شود.در این صورت باید به دندان پزشک مراجعه کنید و تحت نظر دندان پزشک یک دوره از آنتیبیوتیک و مسکن استفاده کنید.
یکی از موارد نادر در فرایند درمان ریشه، شکستن یا آسیب زدن به کانال دندان به طور سهوی است.که در این صورت بیمار درد شدیدی را تجریه میکند.این مورد بسیار نادر است و به تجربه و مهارت دندان پزشک بستگی دارد، در این صورت باید به متخصص درمان ریشه مراجعه نمایید.
![Full Text (Contact) 3.png]()
3. درد یا عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال
1. بهداشت دهان ضعیف بوده و باعث ایجاد پوسیدگی دندان ثانویه شده و مجددا کانال های ریشه آلوده میشود.
2. ماده ای که دندان پزشک برای پر کردن دندان استفاده میکند از بین برود .باکتری ها مجددا به دندان نفوذ کنند.
3. بعد از درمان ریشه انجام بیلداپ و یا دیگر انواع ترمیم یا قرار دادن روکش روی دندان به تعویق افتاده باشد
4. مارجین ها حاشیه های ترمیم، بیلداپ یا روکش ها به طور مناسب سیل (مهروموم) نشده باشد.
5. امکان وجود یک ترک در دندان، که دندان پزشک متوجه این ترک نشده و مجددا عفونت از طریق این ترک به دندان میرسد.
6. ترمیم کانال دندان توسط دندان پزشک به طور صحیح انجام نشود.
7. ممکن است دندان تعداد زیادی کانال داشته باشد و دندان پزشک متوجه تعداد این کانال ها نشود و آن ها را نادیده بگیرد.
8. شکل پیچیده کانال های ریشه (مانند کانال های باریک یا انحنادار)
در چنین شرایطی باکتری ها مجددابه دندان نفوذ کرده و باعث ایجاد عفونت ریشه دندان میشوند.
![پالپ-ملتهب پالپ-ملتهب]()
ممکن است یک کیست در زیر ریشه دندان عصب کشی شده وجود داشته باشد، که باعث ایجاد درد در دندان میشود.اغلب کیست ها با دارو برطرف میشود، برخی نیز نیاز به جراحی دارند.
در این صورت با بررسی شرایط دندان، اگر دندان قابل نگه داری باشد، دندان عصب کشی شده تحت درمان قرار گرفته و
درمان ریشه مجدد (Reendo) توسط متخصص درمان ریشه انجام میشود.
باید توجه داشته باشید ممکن است درد دندان کناری باعث ایجاد درد شما شده؛ و به اشتباه فکر میکنید دندان عصب کشی شده باعث ایجاد درد است.در این شرایط باید با عکس رادیولوژی به دندان پزشک مراجعه کنید.تا علت و منشا درد شما مشخص شود.
لینک های مرتبط: