درد دندان عصب کشی شده، مشکلی است که بیماران زیادی را درگیر خود کرده است. چرا که اغلب تصور میشود دندان عصب کشی شده یک دندان مرده است، و دچار درد نمیشود. در این مطلب از کلینیک دندان پزشکی دریای نور به بررسی علت درد دندان عصب کشی شده را بررسی میکنیم، و از همه مهمتر راهکارهای غلبه بر آن را بیان میکنیم؛ اگر تا به حال درد های غیرقابل توضیح بعد از عصب کشی فکر کرده اید، با ما همراه باشید تا به حوزه دندان درد عصب کشی شده بپردازیم.
در ادامه باما همراه باشید ...
علت درد دندان عصب کشی شده
درد دندان عصب کشی شده، یک پدیده دندانپزشکی گیج کننده است، که زمانی به وجود می آید که اعصاب داخلی دندان که مسئول انتقال احساسات دندان هستند، آسیب ببینند. این اعصاب که به طور پیچیده در پالپ دندان و بافتهای اطراف دندان قرار دارند، نقشی محوری در انتقال سیگنالهای دما، فشار و درد به مغز دارند. منشأ درد دندان عصبکشی شده دندان را میتوان به عوامل مختلفی از جمله درمان دندانپزشکی مختلف، آسیبهای تروماتیک یا عفونتهای مداوم که منجر به آسیب یا از دست دادن عصب میشود، مرتبط دانست.
هنگامی که این اعصاب تحت تأثیر قرار می گیرند، تعادل پیچیده سیگنال دهی در دندان مختل می شود و منجر به احساس درد غیرمنتظره و اغلب شدید می شود. درد دندان عصب کشی شده میتواند به صورت یک احساس تیز، الکتریکی یا یک درد مداوم، اغلب در پاسخ به محرکهایی مانند غذاهای گرم یا سرد، نوشیدنیها یا حتی فشار ملایم ظاهر شود. که ممکن است فرد نتواند آن را تشخیص دهد.
علائم درد دندان عصب کشی شده
علت درد دندان عصب کشی شده به دلایل مختلفی مربوط میشود: از حساسیت شدید گرفته تا نوسانات دما، جایی که نوشیدن یک نوشیدنی گرم یا گاز گرفتن یک بستنی باعث احساس آنی یک درد شدید میشود، تا دردهای ضرباندار مداوم که به نظر میرسد در اعماق دندان منتشر میشوند. این علائم اغلب با یک ناراحتی حاد هنگام گاز گرفتن یا جویدن غذا همراه است، نادیده گرفتن این سیگنال ها می تواند منجر به بدتر شدن درد، عوارض بیشتر و کاهش کیفیت زندگی شود
علت درد دندان عصب کشی شده بعد از چند روز (دوره نقاهت اولیه)
اغلب بعد از درمان ریشه و از بین رفتن اثرات بی حسی اولیه و دوران نقاهت، هنگام مواجه با درد و این ابهام در افراد ایجاد میشود که " آیا درد دندان بعد از عصب کشی طبیعی است؟ " در پاسخ باید گفت بله و درد قابل تحمل دندان بعد از هر درمان دندان پزشکی کاملا طبیعی است و بعد از چند ساعت تا چند روز از بین خواهد رفت.
همانطور که ریشه های عصبی در پالپ دندان به تدریج ترمیم می شوند و با وضعیت تغییر یافته خود سازگار می شوند، ممکن است مواردی از حساسیت بیش از حد یا دردهای پراکنده در دندان تحت درمان یا اطراف آن وجود داشته باشد. درد دندان عصب کشی شده، بعد از چند روز از درمان ریشه دندان و پس از بهبودی، را می توان به جای زخمی تشبیه کرد که گهگاه وجود آن را به ما یادآوری می کند. مهم است که بدانیم این مرحله گذرا است و نشان دهنده توانایی قابل توجه بدن برای سازگاری و بهبود است. با درک این موضوع که چنین دورههایی اغلب موقتی هستند و بخشی از دوره نقاهت هستند، فرد میتوانند با صبر و حوصله این مرحله را طی کنند و به طور مؤثر باکادر درمان و پشتیبانی آنلاین کلینیک ارتباط برقرار کنند.
دلیل درد دندان عصب کشی شده بعد از یک هفته
فرایند ترمیم و التهاب دندان به دلیل جراحات وارده طی درمان ریشه، تحریک عروق و اعصاب خونی هنگام فرایند درمان ریشه دندان و ایجاد جراحت در دندان و بافت اطراف آن به دلیل فرایند درمانی از جمله دلایلی هستند که به صورت طبیعی موجب درد دندان بعد از عصب کشی میشوند.
شدت درد بعد از درمان ریشه دندان و مدت زمان نقاهت درد دندان بعد از عصب کشی، با توجه به شرایط هر فرد و هر دندان متفاوت میباشد؛ چرا که روند بهبود در هر دندان با توجه به میزان عفونت و شدت آسیب وارده متفاوت با دندان دیگر و هر فرد با فرد دیگر گوناگون باشد. اما به صورت کلی ممکن است تا 3 الی 5 روز بعد از درمان ریشه، شما درد و حساسیتی در آن ناحیه احساس کنید. البته این درد بعد از گذشت 24 ساعت از درمان روبه کاهش رفته و التهاب اولیه از بین میرود.
چنانچه درد و التهاب و حساسیت ایجاد شده کاهش نداشته و روبه تشدید و افزایش باشد باید به دندان پزشک یا متخصص درمان ریشه جهت تشخیص علت درد دندان عصب کشی شده مراجعه نمایید. توجه داشته باشید میتوانید با رعایت مراقبت های لازم پس از درمان ریشه و مصرف مسکن (تحت نظر متخصص درمان ریشه) و شست وشوی دهان با آب نمک و فلوراید درد دندان عصب کشی شده را تسکین دهید.
استفاده از لیزربرای تسکین درد دندان عصب کشی شده
استفاده از لیزردندان پزشکی در فرایند درمان ریشه دندان و یا درمان ریشه مجدد تاثیر به سزایی در کاهش درد در ابتدای درمان و در انتهای عصب کشی دندان خواهد داشت. با استفاده از اشعه های کم توان لیزر بدون درد و سوزش محل تزریق آمپول بی حسی، تحت بی حسی با لیزر قرار گرفته و در نتیجه هنگام تزیق امپول بی حسی، فرد هیچگونه درد یا سوزشی احساس نخواهد کرد و تاثیربی حسی عمیق تر خواهد بود . علاوه بر این در انتهای فرایند درمان ریشه با استفاده از لیزردندان پزشکی درد، عوارض و یا عفونت احتمالی و عوارض بعد از درمان به شدت کاهش یافته و دوران نقاهت کوتاه تر میگردد.
استفاده از لیزر جهت تسکین درد بعد از درمان ریشه
درمان درد دندان عصب کشی شده
تعیین دقیق علت درد دندان عصبکشی شده نیازمند یک رویکرد تشخیصی چند وجهی است. فراتر از ارزیابیهای بالینی مرسوم، تکنیکهای تصویربرداری پیشرفته مانند رادیوگرافی دیجیتال ، عکس (CBCT) میتوانند تغییرات ظریف در ساختار دندان را آشکار کنند و به شناسایی ناهنجاریهای مرتبط با عصب کمک کنند. تستهای حسی عصبی، مانند تست پالپ الکتریکی و ارزیابی حساسیت حرارتی( تست دما)، با اندازهگیری پاسخدهی عصبی، بیشتر به معمای تشخیصی کمک میکنند.
علت درد دندان عصب کشی شده بعد از چند ماه
همانطور که ابتدا گفته شد، انواع درد دندان بعد از عصب کشی را به سه دورهی زمانی تقسیم خواهیم کرد، چنانچه چند ماه از درمان ریشه گذشته باشد و فرد چند ماه بعد از درمان ریشه، مجدد در ناحیه تحت درمان احساس درد خفیف و یا ممتد داشته باشد و یا حتی درد دندان عصب کشی شده تا چند ماه بعد از درمان ریشه نیز ادامه داشته باشد. در این صورت باید سریعا به دندان پزشک یا متخصص درمان ریشه مراجعه کرده و جهت درمان اقدام نمایید.
در حالی که عصب کشی در ابتدا ممکن است درد حاد را کاهش دهد، تغییر شکل و اتصال مجدد رشته های عصبی در طول چند ماه می تواند منجر به دوره های ناراحتی شود. این فرآیند مداوم، که اغلب با احساسات پراکنده و غیرقابل پیش بینی مشخص می شود، منعکس کننده تلاش های عصب برای برقراری مجدد ارتباطات و سازگاری مجدد با واقعیت جدید خود است.علاوه بر این دلایل مختلفی نیز میتوانند موجب درد دندان عصب کشی شده بعد از چند ماه گردند.
در برخی موارد ممکن است باکتری دوباره وارد ریشه دندان شود و منجر به عفونت و درد مجدد دندان عصب کشی شده شود. اگر دندان در طول درمان ریشه اولیه به اندازه کافی تمیز و مهر و موم نشده باشد یا اگر شکستگی ای در ترمیم و روکش دندان عصب کشی شده، رخ دهد، میتواند منجر به عفونت و درد دندان عصب کشی شده گردد.
- التهاب و عفونت باقی مانده در استخوان، لثه و بافت اطراف
گاها ممکن است درمان ریشه کاملا درست و اصولی انجام شده باشد، اما باکتری ها همچنان اطراف استخوان، لثه و بافت اطراف باقی مانده باشند. یا در مواردی که مهر و موم پر شدن کانال ریشه آسیب دیده است باقی بمانند. در این صورت با حذف منبع عفونت، باید باکتری ها نیز توسط سسیتم ایمنی بدن از بین بروند برای تسریع این فرایند و درمان عفونت، میتوانید تحت نظر متخصص درمان ریشه یک دوره از آنتیبیوتیک به عنوان قرص جهت کاهش درد دندان عصب کشی شده استفاده نمایید.
در بعضی مواقع نیز عفونت دندان ناشی از عفونت لثه ها میباشد؛ در صورت عدم تشخیص درست و به موقع این عارضه، موجب ایجاد درد، تورم و قرمزی لثه ها میشود. در این صورت باید به متخصص درمان ریشه و متخصص پریو (متخصص جراحی لثه) مراجعه نمایید و درمان لازم اعم از جرم گیری لثه یا جراحی لثه را انجام نمایید.
- آسیب به بافت اطراف هنگام درمان ریشه
یکی دیگر از عوامل احساس درد در دندان عصب کشی شده بعد از چند ماه؛ ممکن است ناشی از وارد شدن آسیب به بافت اطراف دندان و یا لثه باشد که به صورت سهوی ایجاد شده، آسیب به بافت های اطراف دندان می تواند به دلیل عواملی مانند عفونت مداوم، التهاب یا ضربه رخ دهد. در برخی موارد، عفونت یا التهاب میتواند از دندان به استخوان اطراف و بافتهای لثه سرایت کند و منجر به تحلیل استخوان، تشکیل آبسه و آسیب بافت شود و چنانچه میزان آسیب وارد شده زیاد باشد باید مجددا به متخصص درمان ریشه مراجعه نمایید تا درمان لازم جهت درد دندان عصب کشی شده صورت گیرد.
- نشتی سدیم هیپوکلریت هنگام درمان ریشه
هنگام درمان ریشه متخصص درمان ریشه جهت از بین بردن باکتری های موجود و پاکسازی کانال دندان، دندان را با سدیم هیپوکلریت شستشو میدهد. ممکن است در موارد اندکی برخی از این محلول ها به خارج یا نوک ریشه دندان نشت کرده و باعث ناراحتی و یا احساس درد در ناحیه تحت درمان شود.در این صورت باید به متخصص درمان ریشه مراجعه کرده و تحت نظر ایشان یک دوره از آنتیبیوتیک و مسکن استفاده نمایید.
- پر کردن بیش از حد دندان و درد بعد ازعصب کشی دندان
اگر دندان عصب کشی شده هنگام ترمیم بیش از حد پر شود و یا پرکردگی دندان بلند باشد منجر به درد دندان عصب کشی شده هنگام غذا خوردن می گردد، این درد ممکن تا چند ماه بعد از عصب کشی نیز ادامه داشته باشد؛ در این صورت با مراجعه به متخصص درمان ریشه میتوان میزان پر کرده گی را تنظیم کرده و ارتفاع آن را نیز کاهش داد.
- شکستگی کانال ریشه و درد دندان عصب کشی شده
شکستگی کانال ریشه به وضعیتی اطلاق می شود که ریشه دندان یا مواد پرکننده داخل کانال ریشه دندان دچار شکستگی می شود. این عارضه می تواند به دلایل مختلفی مانند ضربه، نیروی بیش از حد در حین گاز گرفتن یا جویدن، یا ضعیف شدن ساختار دندان ناشی از عفونت اولیه و درمان ریشه رخ دهد. شکستگی کانال ریشه می تواند منجر به درد، عفونت و نیاز به کشیدن دندان یا درمان مجدد کانال ریشه شود.
علت درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال، این پدیده را می توان به عوامل متعددی نسبت داد. با گذشت زمان، رشتههای عصبی درون پالپ دندان میتوانند اتصالات و مسیرهای درون ریشه دندان را در تلاشی برای بازگرداندن عملکرد دوباره برقرار کنند و به طور ناخواسته مدارهای نامنظمی ایجاد کنند که درد را منتقل میکنند. این اتصالات عصبی جدید، در پاسخ به تغییرات فیزیولوژیکی یا فعل و انفعالات محیطی در جریان خون، پاسخهای ایمنی یا شرایط بافتی موضعی شکل میگیرند.
در این شرایط ممکن است بعد از گذشت چند سال از عصب کشی دندان، با یک محرک بیرونی و یا به صورت ناگهانی دردی ممتد و یا لحظه ای در دندان عصب کشی شده ایجاد شده و موجب احساس ناراحتی در فرد گردد. حتی گاها مراجعین به کلینیک دندان پزشکی دریای نور بیان میکنند، هنگام غذا خوردن یا فشار دندان ها بر روی یک دیگر، دندان عصب کشی شده آنها بعد از سالها دچار درد شده یا هنگام راه رفتن یا دویدن دندان تیر میکشد. در ادامه به بررسی علل درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال میپردازیم؛
- علت درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال
اگر دندانی که دچار عصب کشی شده است به مرور زمان دچار ترک یا شکستگی شود، این ترک ها می توانند لایه های داخلی دندان را در معرض باکتری ها و مواد محرک قرار دهند که منجر به درد و ناراحتی می شود. چرا که با گذشت زمان، باکتری ها می توانند دوباره از طریق ترک ها، شکستگی ها یا حتی بافت ها و دندان های اطراف وارد دندان شوند.
که این عارضه میتواند علل متفاوتی داشته باشد اعم از: بهداشت ضعیف دهان و دندان، به تعویق افتادن فرایند ترمیم و پرکردن دندان و از بین رفتن پر کردگی دندان. در چنین شرایطی اگر سریعا جهت درمان ریشه مجدد به متخصص درمان ریشه مراجعه نکرده و عفونت ایجاد شده درمان نگردد، موجب آسیب به بافت اطراف و درنهایت موجب از دست رفتن دندان شده و دندان عصب کشی شده باید با جراحی دندان خارج گردد.
در برخی موارد، درمان اولیه ریشه ممکن است به طور کامل عفونت را از بین نبرد یا مشکل زمینه ای را برطرف کند. این می تواند منجر به عفونت مداوم و درد مداوم دندان شود. از دیگر علل آن میتوان به تعدد کانال ها و اشکال مختف انها (کانال های کرو، باریم و ...) و عدم توجه دندان پزشک نیز اشاره کرد.
- درمان درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال
در صورت بروز عوارض ذکر شده و درد دندان بعد از عصب کشی با مراجعه به متخصص درمان و ریشه و بررسی شرایط دندان، اگر دندان قابل نگه داری باشد، دندان عصب کشی شده تحت درمان قرار گرفته و
درمان ریشه مجدد (ری اندو) توسط متخصص درمان ریشه انجام میشود. در غیر این صورت به ناچار دندان عصب کشی شده خارج شده و از درمان های جایگزین اعم از ایمپلنت دندان استفاده می شود.
درد دندان عصب کشی شده ناشی از کیست دندان
ممکن است یک کیست در زیر ریشه دندان عصب کشی شده وجود داشته باشد، که باعث ایجاد درد در دندان میشود.اغلب کیست ها با دارو برطرف میشو اما برخی نیز نیاز به جراحی دارند. که نشخیص این عارضه و درمان لازم به نظر متخصص درمان ریشه بستگی دارد. در این جا این سوال ایجاد میشود که، کیست دندان چیست؟کیست دندان کیسه ای پر از مایع است که در استخوان فک یا اطراف ریشه دندان ایجاد می شود. معمولاً در پاسخ به عفونت، التهاب یا سایر شرایط دندانی ایجاد می شود. درمان کیست دندان معمولاً شامل برداشتن کیست با جراحی و رسیدگی به علت زمینهای مانند درمان ریشه یا کشیدن دندان آسیبدیده است.
- درمان کیست دندان با لیزر دندان پزشکی
لیزر درمانی را می توان در موارد خاصی برای رفع کیست های دندانی مورد استفاده قرار داد. استفاده از لیزر دندان پزشکی می تواند به کاهش التهاب، ضد عفونی کردن ناحیه و بهبودی کیست و عفونت کمک کند. با این حال، جزئیات خاص و اثربخشی لیزر برای جراحی و برداشتن کیستهای دندانی به هر مورد بستگی دارد و باید توسط یک متخصص و دندانپزشک تعیین شود.
سخن آخر
ذکر این نکته در مورد دندان عصب کشی شده و اینکه چرا دندان عصب کشی شده درد میکند؟ ضروری است که اطلاعات ارائه شده در این مظلب از کلینیک دندان پزشکی دریای نور، که با مشورت با متخصصین درمان ریشه آماده و جمع آوری شده است؛ برای آگاهی عمومی شما عزیزان است و تشخیص و علت درد بعد از عصب کشی و تشخیص درمان خاص درد دندان عصب کشی شده باید توسط دندانپزشک یا متخصص درمان ریشه واجد شرایط بر اساس معاینه، بررسی عکس گرافی و آزمایش های تشخیصی مناسب تعیین شود.
جهت ویزیت آنلاین با متخصص درمان ریشه اطلاعات خود را در قسمت وقت دهی سایت وارد نمایید.