×
آخرین بروز رسانی: 28 اسفند 1401
بلیچینگ و سفید کردن دندان ها امروزه جزء اولین خدمات بهداشتی و آرایشی است که افراد به دنبال آن هستن و حتی این محبوبیت روز به روز هم بیشتر و بیشتر می شود.
علت تغییر رنگ دندان ها
عوامل مختلفی می تواند در تغییر رنگ دندان ها تاثیر داشته باشد که از جمله آن می توان به بالا رفتن سن- کشیدن سیگار- عوامل وراثتی- مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگدار- رنگ باقی مانده از داروها و تخریب های شیمیایی دندان اشاره کرد. برخی از متداول ترین دلایل عوض شدن رنگ دندان مصرف دارو- قهوه- چای و سیگار است. افرادی هم که عادت به مصرف بیش از اندازه نوشابه دارند هم با چنین مشکلی مواجه خواهند شد. جدا از رنگ گرفتن دندان ها چهار عامل مهم وجود دارد که می تواند بر رنگ دندان هر فرد تاثیر داشته باشد:
  1. ژنتیک در این زمینه نقش موثری دارد. بعضی افراد به طور طبیعی نسبت به بقیه دندان های سفیدتری دارند.
  2. بیماری ها هم می توانند عامل موثری در این رابطه باشند و برخی داروها ممکن است باعث تغییر رنگ دندان ها شود. اگر احتمال میدهید که تغییر رنگ دندان هایتان به خاطر مصرف یک داروی خاص است می توانید این مسئله را با دندانپزشکتان مطرح کنید.
  3. سیگار کشیدن هم می تواند باعث زرد شدن دندان ها شود. از بین رفتن این لکه ها زمان بیشتری می برد. لکه های ناشی از نیکوتین 1 تا 3 ماه طول می کشد تا با مصرف مواد سفیدکننده به حالت اول برگردند. استفاده از تنباکو نیز از دست رفتن سفیدی دندان ها و تغییر رنگ آن ها را تسریع می کند.
  4. بالا رفتن سن نیز با زرد شدن دندان ها در ارتباط است. مینای دندان که بخش سخت خارجی دندان است به مرور زمان نازک تر شده و باعث می شود لایه زرد داخلی نمودار شود. اکثر این موارد لکه های زرد و قهوه ای هستند که ممکن است از جمع شدن پلاک دندان لکه های ناشی از غذا و بهداشت ضعیف دندان ها سر منشاء داشته باشد. تغییر رنگ دندان مربوط به بالا رفتن سن و وراثت معمولا در هر 9 نفر از 10 نفر ایجاد شود. از بین بردن این نوع لکه ها با بلیچینگ خیلی راحت و سریع انجام میگیرد و در صورت استفاده از روش های خانگی بین 1 تا 6 هفته صورت میگیرد.
روش های سفید کردن دندان ها
  1. بلیچینگ دندان ها برای تغییر دادن رنگ آن ها. محلولی که برای اینکار مورد استفاده قرار می گیرد پروکسیدی غلیظ در حدود %35 دارد. طی یک جلسه رنگ دندان ها را می توان 12 تا 14 درجه سفیدتر کرد.
  2. تهیه ژل های سفید کننده دندان توسط تجویز دندانپزشک. این ژل ها حاوی پروکسید به میزان 10 تا 15 درصد می باشند و می توانند رنگ دندان ها را تا 8 درجه سفیدتر کنند. طرز استفاده آن اینگونه است که به مدت دو هفته هر شب چهار ساعت بر روی دندان های خود قرار دهید.
  3. استفاده از خمیر دندان های موجود در بازار که این خمیردندان ها حاوی 4 درصد پروکسید هستند و می تواند 2 تا 3 درجه رنگ دندان هایتان را سفیدتر کنند.
  4. یکی دیگر از روش های سفید کردن دندان استفاده از لیزر می‌باشد ، بدین صورت که از لیزر به عنوان یک منبع حرارتی استفاده می‌شود . وخاصیت عامل بلیچینگ را افزایش می‌دهد، فرایند بلیچینگ را سریع تر می‌کند و از طرف دیگر از حساسیت دندان ها پس از بلیچینیگ جلوگیری می‌کند .
اقدامات لازم جهت انجام بلیچینگ
در ابتدا لثه بیمار مورد بررسی و در صورت نیاز جرم گیری می شود و از آنجا که گاهی جرم گیری موجب حساسیت زایی است در نهایت عمل بلیچینگ به دو هفته بعد موکول می شود و نتیجه لازم طی گذشت 1 الی 2 سال حاصل می شود. موفقیت این عمل در صورتی به وقوع می پیوندد که بیمار مستعد کمبود تغذیه- قند خون یا اعتیاد نباشد.
عدم استفاده از بلیچینگ 
    اگر در دندان های جلویی خود پر کردگی همرنگ یا معمولی داشته باشید بلیچینگ متاسفانه جواب نخواهد داد. زیرا محلول بلیچینگ نمی تواند رنگ این مواد را تغییر دهد. به این ترتیب فقط زردی این قسمت را نمایان تر می کنید.بنابراین بهتر است قبل از استفاده از هر روش سفید کردن دندان حتما با دندانپزشکتان مشورت کنید.
افراد برگزیده برای بلیچینگ
تقریبا همه افراد می توانند بلیچینگ دندان را انجام دهند هرچند ممکن است در مواردی درمان سفید کردن دندان ها موثر نباشد. با انجام مراحل تشخیص و معاینه دهانی دندانپزشک منتخبین مناسب برای درمان سفید کردن دندان ها را مشخص خواهد کرد. بلیچینگ برای بیمارانی که دندان های سالم و ترمیم شده داشته و مایلند لبخندی با دندان های سفیدتر و درخشان تر را تجربه نمایند ایده آل است.
دندان های برگزیده جهت درمان بلیچینگ
دندان هایی که به رنگ زرد یا قهوه ای تمایل دارند نتیجه بهتری خواهند گرفت. اما افرادی که دارای دندان هایی با رنگ خاکستری هستند نمی توانند متقاضی ایده آلی برای بلیچینگ باشند و در صورت نیاز باید با استفاده از لمینت ها از شر لکه ها و بد رنگی دندان خود خلاص شوند.
عملکرد ماده بلیچینگ
ژل بلیچینگ درون یک تری نازک که روی دندان های شما منطبق می شود قرار می گیرد. با شکستن مولکول هیدروژن پر اکسید که عامل شیمیایی فعال موجود در ژل می باشد اکسیژن آزاد می شود. اکسیژن به درون مینا و عاج نفوذ کرده و مواد رنگی را سفید می کند. در این جریان تنها رنگ دندان سفیدتر و درخشیده تر می شود در صورتی که ساختار نسوج دندانی بدون تغییر باقی می ماند.