
درمان ریشه یا عصب کشی (Root Canal Therapy) چیست؟
درمان ریشه جزو درمان های اصلی دندانپزشکی میباشد که شامل خارج کردن پالپ دندان (عصب دندان) و عفونت میباشد، پالپ شامل عصب ها بافت پیوندی و رگ های خونی میباشد که به دندان قابلیت رشد را میدهند.
در صورتی که میزان عفونت دندن شدید بوده و یا پوسیدگی در مراحل اولیه درمان نشده باشد؛ گسترش یافته و پالپ و ریشه دندان رسیده و مجر به افزایش حجم پالپ دندان و درنتیجه افزایش فشار داخلی درون دندان و درنهایت احساس درد در این ناحیه میشود.
درمان ریشه (عصب کشی) توسط دندانپزشک عمومی و در موارد خاص و شرایط پیچیده توسط متخصص درمان ریشه با استفاده از بیهوشی موضعی انجام میگردد.
در ادامه این مطلب ما به ریسک ها و اطلاعات دقیق تر درباره این عمل مهم میپردازیم.
چه زمانی نیاز به درمان ریشه دارم؟
- تروما (آسیب ناگهانی که ممکن است توسط خود فرد ایجاد گردد.)
- شکستگی یا ترک دندان (ممکن است آسیب وارد شده به دندان و پالپ دچار بدون علائم ظاهری اعم از ترک، شکستگی و .. باشد.)
- پوسیدگی عمقی به دلیل عدم درمان پوسیدگی سطحی
- انجام تعدادی درمان دندانپزشکی بر روی یک دندان مشخص
علائم به عصب رسیدن دندان
- درد مداوم دندان
- درد دندان هنگام جویدن و استفاده از مواد غذایی و مایعات سرد و گرم
- لپ پر شدن، شکستگی دندان یا لقی دندان
- تغیر رنگ یا تیره شدن دندان ( به علت عفونت درون پالپ دندان)
- احساس سوزش در لثه ها و لثه های متورم یا دارای آبسه
- خارج شدن ترشحات چرکی از دندان یا لثه
عصب کشی چگونه انجام میشود ؟
مرحله اول: بی حسی موضعی
در این مرحله دندانپزشک با تزریق آمپول بی حسی به ناحیه تحت درمان، موجب بی حسی در این ناحیه شده و در این مرحله ممکن است درد تیزی یا احساس گرمای زیادی بر روی محل تزریق حس کنید ولی به زودی تمام میشود. هنگام درمان ریشه شما به هوش میباشید ولی بی حسی تزریق شده شما را از احساس هر دیدی مراقبت میکند
مرحله دوم: استخراج پالپ
پس از آنکه دندان شما بی حس شده متخصص با استفاده ای فرز توربین ورودی کوچک در تاج دندان شما ایجاد کرده و سپس شروع به استخراج پالپ توسط لوازم مخصوصی به نام فایل (Tooth File) می کنند، این مرحله نیازمند دقت و تجربه بسیاری بوده و از آنجا که هر دندان شرایط متفاوتی دارد و ممکن است برخی از دندان ها چند کانال داشته باشند، علاوه بر مهارت و دقت زیاد به صرف وقت بیشتری نیز نیاز دارد.
مرحله سوم: پرکردگی موقت
پس از آنکه پالپ به صورت کامل خارج میشود دندانپزشک ورودی ایجاد شده را با پرکردگی موقتی پر میکند، این ماده باعث محافظت از دندان در برابر بزاق دهان میشود. و در نهایت برای زیبایی و محافظت از دندان روکش برای دندان درمان شده استفاده میگردد.
پس از درمان عصب کشی
پس از درمان ممکن است به دلیل از بین رفتن اثرات بی حسی دچار درد در لثه شوید و یا شاید لثه شما ملتهب شود در بیشتر مواقع دندانپزشکان با استفاده از دارو های مختلف و مسکن ها این مشکلات را رفع میکنند اگر درد شما بیش از چند روز بوده یا خیلی شدید میباشد به دندانپزشک خود در اسرع وقت ممکن مراجعه کنید. علاوه بر این با استفاده از لیزر میتوان تا حد زیادی درد بعد از درمان ریشه را کاهش داد. یک روز پس از درمان شما میتوانید به کار های روزمره خود بپردازید، تا وقتی که دندان به صورت کامل پر نشده یا هنوز روکش دندان(Crown) گذاشته نشده از جوید با دندان عصب کشیده شده بپرهیزید.
چند روز پس از درمان ریشه باید به دندانپزشکی خود مراجعه کنید و آنجا با گرفتن تصویر از دندان اطمینان حاصل شود که عفونتی وجود ندارد و پرکردگی موقتی را با دائمی تعویض شود.
در صورت تقاضا میتوان به جای پرکردگی از روکش استفاده کرد، روکش ها همان شکل دندان شما را دارند که میتوانند از مواد مختلفی ساخته شوند، مزیت روکش نزدیک بودن آن به شکل دندان میباشد. ممکن است چندین روز طول بکشد تا شما به شکل دندان جدیدتان عادت کنید ولی جای نگرانی نیست.
متخصص درمان ریشه (اندودنتیست):
درمان ريشه توسط دندان پزشكان عمومی يا متخصص درمان ريشه ( اندودنتيست) قابل انجام است . مرزبندی بين انجام درمان توسط دندانپزشک عمومی و متخصص يك امر نسبی میباشد و بستگی به شرايط هر بيمار و هر دندان تفاوت خواهد داشت. اندودنتيكس يكی از رشتههای تخصصی دندان پزشكی میباشد كه در آن فرد متخصص بعد از اتمام دوران عمومی و گذراندن دوران دستياری تخصصی، آموزشهای مخصوص براي كنترل و درمان شرايط سخت، دندانهای آسيب ديده، دندان های انتهایی، دندان هایی با کانال های زیاد و يا دندانهايی كه درمانهای نامناسب قبلی داشتهاند و نيز آموزشهايی جهت كنترل و درمان بيماران با شرايط خاص را میبيند و در اين موارد خاص كسب مهارت و تجربه میكند. استفاده راحتتر و روزمره از تجهيزات و ابزار تخصصی درمانريشه برای متخصصين كنترل شرايط را راحتتر میكند.
به همین جهت هنگام نیاز به درمان ریشه تخصصی و درمان هایی با شرایط خاص اعم از بیمارانی که شرایط خاصی داردند، دندان هایی با شرایط دسترسی سخت و یا کانال های اضافه، و... حتما باید به متخصص درمان ریشه مراجعه نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان ریشه تخصصی به مطلب " درمان ریشه تخصصی" در بخش درمان ها مراجعه نمایید.


هزینه درمان ریشه (عصب کشی)
هزینه درمان ریشه به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله شرایط دندان ها اعم از موقعیت دندان، تعداد کانال ها، و میزان پوسیدگی و عفونت دندان ها که اگر شرایط دندان ها موجب گردد که دندان پزشک بیمار را به متخصص درمان ریشه ارجاع دهد، طبعا هزینه درمان ریشه افزایش مییابد؛ چرا که متخصص دندان های انتهایی و با شرایط سخت تر و تعداد کانال های بیشتری را درمان میکند.
علاوه بر آن استفاده از لیزر نیز در امر تاثیر گذار است چراکه در پاکسازی کامل پالپ و ریشه بسیار موثر است. و به کاهش درد قبل و بعد از درمان ریشه کمک میکند.
عوارض عصب کشی دندان
درمان ریشه برای نجات دندان شما انجام میشود ولی در برخی از مواقع صدمه بیشتر از حد ممکن میباشد یا اینکه مینای دندان به قدری ضعیف است که تحمل جراحی را ندارد در این شرایط ممکن است دندان از دست برود و نیاز به کشیدن دندان (Tooth Extraction) باشد.گاهی هم ممکن است ماده ای هنگام پرکردن دندان باقی بماند یا آنتی بیوتیک ها برای کنترل عفونت عمل نکنند و باعث ایجاد آبسه بشوند. البته با مراجعه به متخصص درمان ریشه ماهر و با تشخیص درست امکان بروز این دست از اتفاق ها به شدت کاهش می یابد.
اما باید توجه داشته باشید احساس درد تا چند روز بعد از درمان ریشه، در ناحیه تحت درمان طبیعی میباشد و با مصرف مسکن و یا آنتی بیوتیک تحت نظر دندان پزشک میتوانید تا حد زیادی درد ایجاد شده آرام نمایید. چنانچه درد شما ادامه دار باشد و در ناحیه تحت درمان دچار عفونت شوید باید در اسرع وقت به متخصص مراجعه نمایید.
یکی دیگر از عوامل مهم بعد از درمان ریشه، درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال میباشد. که در این صورت یا نیاز به درمان ریشه مجدد( ری اندو) یا کشیدن دندان میباشد.
%203.png)

درمان ریشه؛ تصویر سمت چپ قبل از درمان و راست بعد از درمان است
استفاده از لیزر در درمان ریشه
استفاده درست از لیزر برای عصب کشی میتواند تا حد زیادی مشکلات و موانع شکست در درمان را برطرف کند.
چراکه اساسا همان روش قدیمی و معمول میباشد ؛ اما با استفاده از لیزر میتوان ضدغفونی دندان را به طور کامل انجام داد.
ممکن است در روش های معمول و بدون لیزر این پاکسازی و ضدعفونی به طور کامل انجام نشود.علاوه بر این
- لیزر میتواند بافت آسیب دیده را با دقت و سرعت بالاتری ترمیم کند.
- آسیب کمتری به دندان و بافت های اطراف میرساند .
- خونریزی به مقدار قابل توجهی کمتر میشود.
و از آنجایی که عصب کشی در ذهن عموم مردم یک درمان دردناک میباشد؛ با استفاده از لیزر و بی حسی ناشی از لیزر که قطعا بدون درد صورت میگیرد. میتوانید تجربه ی متفاوتی از عصب کشی داشته باشید.
لینک های مرتبط